Amerika’nın Huawei’i Kara Listeye Alması

amerika huawei

Geçtiğimiz haftalarda Amerika’da bir kanun çıktı. Amerikan şirketlerinin Huawei ile işbirliği yapmasını yasaklamıştı.

Bu kanunu üç ana başlıkta ele alınması gereken bir konu.

  • Amerika ve Çin arasındaki Ticaret Savaşı
  • Amerika’nın Ulusal Güvenlik Tedbiri
  • Teknolojik Marka Yarışı

Huawei en çok satılan telefonlar listesinde 2. sırada yer alıyor. Ocak, şubat, mart 2019 döneminde 60 milyona yakın telefon satışı gerçekleştirdi. 70 milyon ile Samsung birinci, 40 milyon ile Apple ise üçüncü sırada yer alıyor. 2018 Ocak, Şubat, Mart ayında Samsung 80 milyon, Apple 52 milyon, Huawei 39 milyon cihaz satışı gerçekleştirmişti. Buradan Huawei’in bir senede ne kadar hızlı bir yükseliş gerçekleştirdiğini görebilirsiniz. Büyüme temposuna bakılırsa, Amerika kara listeye almasaydı büyük ihtimalle 2020 veya 2021 yılında en fazla satılan cep telefonu olacaktı.

Ulusal Güvenlik konusuna gelirsek, Huawei’in kurucusunun siyasi bir geçmişi var. Amerika diyor ki; “Huawei, askeri bir geçmişe sahip olmadığını, Çin’in güdümünde olmadığını ispatlamalı ve bunu yapmıyor”. Huawei tabi ki bunu reddediyor. Ayrıca Amerika, Çin hükümetinin Huawei kullanılan cihazlara bir şekilde erişim sağlayabildiğini iddia ediyor. Bu şekilde bilgi casusluğu yapıldığını düşünüyor.

(Burada bir parantez açmak gerek. Huawei sütten çıkmış ak kaşık değil. 2000’li yıllarda Cisco ile davalık oluyorlar. Cisco kendi teknolojisinin çalındığını iddia ediyor. 2010 yıllarda Motorola ile sıkıntı yaşanıyor. Yine on yıllarda yaşanan Vodafone’un İtalya’daki şebeke altyapısında kullandığı Huawei’de açık bulduğunu ve bunu kapattığını söylüyor. Polonya’da da Huawei çalışanı bilgi casusluğu yaparken yakalandı vb.)

Bu bilgiler doğrudur, yanlıştır bilemiyorum. Ticaret savaşlarından kaynaklı bir yasaklanma yapılması ihtimali de var. Google, Amerika’nın aldığı kararlara uyacağını söylüyor. Huawei’in Android ile işbirliğini askıya aldı.

Huawei aldım, şimdi ne olacak?

Mevcutta satılmış veya satılacak olan telefonlar için bir tehlike görünmüyor. Sadece yeni çıkacak modellerde Android kullanma konusunda bir takım kısıtlamalar olacak. Güvenlik güncellemeleri gelecek. Google Servisleri kullanılmaya devam edecek. Yalnız Android 10 geldiğinde güncelleme alıp almayacağı henüz belli değil.

Huawei nasıl ilerleyecek?

Huawei, Android kullanmaya devam edebilir.  Fakat Gmail, Playstore vb. Google servislerini kullanamaz. Büyük ihtimalle kendi işletim sistemini yapmaya çalışacaklardır.

Telefon pazarı için kişisel yorumum

Şu anda en çok satılan cihazlar sırasıyla Samsung, Huawei, Apple, Xiaomi, Oppo olarak yer alıyor. Üç tanesi Çin markası, birisi Amerikan, birisi Amerikan destekli Güney Kore markası. Apple kendi işletim sistemiyle ve tarzıyla ciddi bir müşteriye sahip. Fiyat olarak çok yüksek. Aynı şekilde Samsung, iyi bir Apple alternatifi ve uygun fiyatlıyken, fiyat konusunda aldı başını gitti. Huawei güzel bir alternatif oluyordu. Artık bu sıkıntıya girmiş gibi. Rekabet oluşturacak markalara ihtiyaç var. Amerika ve Çin’in ticaret savaşı bizim gibi tüketicileri etkileyecek gibi duruyor.

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir